Hur vi interagerar med teknik är snabbt på väg att förändras och digitala röstassistenter sägs vara den största digitala revolutionen sedan pekskärmen.
Varför? En av de mest naturliga saker vi människor gör är att använda vår röst, det är också snabbare och mer effektivt. Vi kan skriva ca 40 ord per minut mot 150 talade ord och genom att använda rösten kan vi använda ögon och händer till annat.

Hur tänker teknikjättarna?

Google, Microsoft Apple och Amazon verkar övertygade om att röst är det optimala användargränssnittet när det kommer till digital kommunikation. Som en konsekvens av de enorma resurser de plöjer ner i att förbättra förutsättningarna för oss att kunna prata med våra maskiner går utvecklingen i turbofart och inom några år kommer det vara lika naturligt att ge röstkommandon som det är att använda pekskärmar och tangentbord idag. Google Assistant, Apples Siri, Amazons Alexa och Cortana av Microsoft är några exempel på de mest tongivande plattformarna.

Men vad är egentligen en röstssistent?

Tekniken för att få en röstassistent att fungera består enkelt uttryckt av två delar: En som lyssnar, och en som pratar. Genom röstigenkänning och NLP (naturlig språkprocessering) kan röstassistenten lyssna på vad vi säger, omvandla till text och parametrar som går att bearbeta och sedan läsa upp med hjälp av talsyntes. I många fall är återkopplingen inget svar, utan ett resultat i form av en lampa som tänds eller en låt som startar.

Smarta högtalare driver det smarta hemmet

En smart högtalare är en högtalare med inbyggd röstassistent. Med deras hjälp styr du ditt hem utan att titta på en skärm eller ens behöva resa dig upp. Du kan fråga om läget i trafiken, väderleksutsikterna, be den att spela din favoritmusik eller fråga hur många kalorier det finns i ett ägg. Inte minst kan högtalaren styra andra smarta prylar som din tv, robotdammsugare, automatiska rullgardiner, hemlarm, termostat eller lampor.

Wearable tech ökar lavinartat

Även utanför hemmet kommer vi ha möjlighet att konversera med röstassistenter och då inte enbart med hjälp av trådlösa hörlurar och våra mobiltelefoner eller i bilen. Försäljningen av wearable tech eller sk "kroppsnära produkter" mångdubblas för varje år. Som ett exempel sålde Apple under 2019 tio miljoner fler smarta klockor än hela den sammantagna schweiziska klockindustrin.

Den smarta arbetsplatsen

Det är bara en tidsfråga innan vi förväntar oss att kunna applicera samma produktivitet genom röststyrning på jobbet som vi gör hemma. Diktera epost, boka mötesrum, sammanställa mötesanteckningar, hämta filer från intranätet, få KPI-rapporter upplästa etc. Microsoft uppges styra Cortana allt mer mot jobbrelaterade funktioner och SalesForce lanserade nyligen sin röstassistent, Einstein Voice.

"Årets anställd!"

Se på er röstassistent som en anställd som jobbar dygnet runt utan lön och som aldrig är sjuk eller har en dålig dag. Den kan besvara alla frågor den blivit programmerad till, har möjlighet att tala +40 språk (ökar kontinuerligt) och kan dessutom processa data betydligt snabbare än vad människor är kapabla till vilket bl.a kan resultera i betydligt snabbare och smidigare kundupplevelser. Det är kort sagt, när det fungerar som bäst, som att småprata med en superdator.

Smarta konversationer driver framtidens kunddialog

Genom att utveckla en applikation för röstassistenterna kan ditt företag skapa en närvaro på samma sätt som er hemsida dyker upp i sökresultaten. Redan i år förutspås att 50% av alla sökningar online kommer göras med röst. De resultat som kommer hamna först är de som är bäst anpassade för röstgränssnitt.

Vad planerar ni göra för att vara med på den här omställningen? Behöver ni ett bollplank?

Kontakta oss